Webinfo logo

Barnverksamhet i Kalix

Stråkanäs 4 H klubb, Ponderosa

Besökadress
Stråkanäs 62,95291,Kalix
Bilder
Verksamhetsbeskrivning

Gillar du att pyssla och att ta hand om smådjur? Vill du bara njuta av ett fridfullt lantliv? Ja då är vår gård värd ett besök.

Vi vill ha en gård med mycket aktiviteter, att du ung som gammal ska kunna komma ut till gården och känna att det finns något för just dig här. Vi har redan fina kurser igång, men vi vill ha många fler! Vi försöker var dag komma på nya ideer.Men det finns plats för många fler ide'rika medlemmar, både små och stora. Välkomna ut för ett besök, grilla i grillring eller ta en enkel fika i gräset. Bli medlemmar och sköt om smådjur och höns, odla lite eller snickra en fågelholk. Kom med förslag och önskemål, vi gör vad vi kan för att det ska bli till

Gårdens historia

Vår vackra 4H gård har anor från 1500-talet som länsmansgård och på 1600-talet fungerade gården som post- och gästgivaregård. Under 1800-talet var gården ett militärboställe och fungerade både som tullhus och kaptensbostad. På den tiden hette gården Nynäs och det sägs att anfadern till Evert Taube bodde där.

Själva historien om gården Ponderosa startade 1971 då en okänd man från byn Vitvattnet återvände från Amerika där han blev inspirerad av att föda upp hästar på samma sätt som de "over there" födde upp sina Appalosa. Men på den tiden, ja samma som nu, var det svårt att få lös några pengar från kommunen eller någon annan instans så Ponderosa fick finansieras med privat kapital.

De första hästarna som kom till gården var Islandshästar men i takt med att föreningen växte så ville även medlemmarna ha större och bättre ridhästar. Året 1975 fick Norrbottens läns 4H köpa gården och aktiviteterna var i full gång. Stället var slitet men ack så trivsamt. Alla aktiva i föreningen nästan bodde på gården. Klubbhuset byggdes om av det gamla boningshuset och det nya stallet som även det är gammalt idag i skrivande stund, blev klart för inflyttning i november 1989.

Spöket på Ponderosa

Ja alla har väl hört talats om spöket på Ponderosa. Vem är han och vad vill han egentligen? Historien sägs gå så här:

En kulen oktobernatt 1731 satt den gamla tullaren Bergman vid köksbordet och åt en sen kvällsvard. Han lyssnade till: - Hördes det inte steg från hallen? Nej tänkte han och slog bort det hela som en inbillning. Tanken skulle bli hans sista i detta jordeliv då en rostig kniv trängde in mellan hans skulderblad och stannade inte förrän den nådde hjärtat. Mördaren vred om och Bergmans död kom ögonblickligen. Bergman som levt lite olagligt och syndigt förvägrades inträde till himlen och sedan den dagen har hans osalige ande huserat Ponderosa. Bergman söker hämnd och Ponderosa skall aldrig få en lugn stund och gården är full av lämpliga ställen där han kan dölja sin osaliga själ. Men om någon finner hans viloplats kommer Ponderosa att befrias från hans osaliga själ som blåser kalla vindar genom märg och ben på den som vistas där han håller hus. Otaliga är vi som känt hans andedräkt i nacken, så svag och obetydlig att den kan tas som en vindpust. MEN alla sprickor är tätade, fönster och dörrar är stängda! Det är INTE vinden utan Bergman som vill att alla som vistas på gården efter mörkrets inbrott skall få känna samma fasa som han själv fick uppleva. Varje höst när det närmar sig tiden för hans brutala död, blir hans ångest djupare. Såren som börjat läka i honom rivs upp med våldsam kraft och smärtan är outhärdlig och hela hans inre skriker efter hämnd. Ja många är vi som hört hans ihåliga hostningar och hört hans plågor nere i källaren och vi vet att vi måste vara på vår vakt. Vi har hittat ett igenmurat rum där nere i källaren, men ingen, absolut ingen, har vågat ta reda på vad som finns där bakom. Vi hoppas att modet kommer till oss en vacker dag, för om det igenmurade rummet är Bergmans vilorum, ja då kanske vi äntligen får lugn och ro på gården.

Övrigt
Slogan
Välkommen till Ponderosa 4 H Gård
Specialitet
Barnverksamhet i Kalix

Org.nr 8982005079

Län Norrbottens län

Kommun Kalix

E-post ponde4h@telia.com

Telefon 0923-12542

Hemsida http://www.ponderosa4h.se/

Gunilla gunilla@ponderosa4h.se