Webinfo logo
Besökadress
Härjedalsvägen 2,82762,Färila
Bilder
Verksamhetsbeskrivning

Camping Färila. Välkommen till Färila Idrottsförening!


Vi har stuguthyrning och campingplatser samt träningsläger. Vill ni veta mera om Camping i Färila vänligen ring eller besök våran hemsida.

Färila Idrottsförening bildades hösten 1922 och redan några dagar efter bildandet spelades den första fotbollsmatchen. Att det blev stryk mot Ljusdal med 14 - 0 gjorde inte så mycket, nu idrottades det nämligen i organiserad form i Färila! Den första skidtävlingen i FIF:s historia ordnades den 11 december 1921. Att Idrottsparken kom till kan Färila IF tacka en präst för.

När idrotten kommit igång på allvar fick FIF ett erbjudande att köpa mark på Blombergs Udde, men köpeskillingen på 3000kr vållade en del huvudbry. Varifrån skulle pengarna tas?

Det var i det läget som pastor Blomqvist kom till undsättning. Han tyckte att idrotten var nyttig för ungdomen och på frivillighetens väg samlade han in 2 000 kr. Men pastor Blomqvist hade ett förbehåll, det fick inte ordnas dans i "parken". Nu blev det dock en kompromiss och en dansbana anlades. Nuvarande dansbana kom till 1931. Det dröjde sedan inte alltför länge innan Färila Idrottspark blev ett etablerat nöjesområde med familjefester, scenuppträdanden och dans.

Åren efter andra världskriget var för "parkens" del stora med uppträdanden av Snoddas, Alice Babs, Zarah Leander, Edvard Persson m.fl.

På 30-talet var det friidrottarna som skördade framgångar med namn som Erik Wennberg, en löpare som värvades till Örgryte. Andra duktiga friidrottare var kastarna Erik och Nisse Sundberg samt Jonas Grip. Färila IF har haft en svensk mästare. Det var kastaren Lennart Atterwall som under några år bodde i Färila och som 1941 vann SM i spjut på 65.12.

På 50-talet var det skidåkarna som förgyllde föreningens tillvaro. Det resulterade i JDM medaljer och i att Bernt Hjalmarsson blev 8:a i JSM..

Allmän beskrivning

Både friidrott och skidor ligger nu nere som verksamhet och på senare år har Färila IF övergått till att bli en renodlad fotbollsförening. Med ett undantag, skidloppet "Vikstens minne" som årligen arrangeras under februari månad.

1947 - ett märkesår för Färila IF:s fotboll.

Färila IF spelade för första gången i div. III eller Nordsvenskan som serien kallades på den tiden. Precis som på 80-talet hade FIF svårt för att hänga kvar. Sejouren i Nordsvenskan blev ettårig. Samma år gjorde man sin första turné utomlands. Gänget begav sig till Norge och där spelades tre matcher som samtliga vanns. Spelarna hade vardera 99 kr med sig och kunde på den tiden heta Bror och Gösta Lindgren, Rune Norman, Bertil Hansson och Erik Wallström.

Under 70-talet var Färila ett etablerat div. 4 lag med spelare som Sören Haglund, Pelle Ferm Benny Embretsen m.fl. I slutet av 70-talet började det på nytt hända saker. Kjell Pettersson som på 80-talet skulle bli både svensk och UEFA-mästare med Göteborg fanns på orten och tränade Färila. Sejouren blev 1-årig men var inledningen på ett framgångsrikt 80-tal. 80-talet blev nämligen ur fotbollssynpunkt det bästa decenniet i föreningens historia.' Fyra av 10 säsonger spelade A-laget i div. III.

Nya duktiga spelare kom fram, bl. a målkungen Micke Wåhlström som sedan blev Färilas första allsvenska spelare i Brage där han spelade under ett par år. Bolltrollaren "Rolle" Göransson, mittfältaren Tomas Wennberg och målspottaren Per Nilsson är också oförglömlig spelare som fanns med på 80-talet. De två sistnämnda fortsatte sina karriärer i högre divisioner.

Året 1989 går till historien som det år då Färila på nytt spelade div. 3 fotboll och inför höstomgången låg tvåa i serien för att när säsongen var slut ha åkt ur serien. Än idag undrar man varför. Under 90-talet har FIF återigen i huvudsak spelat i 4:an för att lagom till millenniumskiftet åter ta steget upp i div 3. Historien upprepade sig emellertid och ett måls marginal åt fel håll resulterade i att FIF åter fick ta steget ned i fyran.

Detta var en sammanfattning av Färila Idrottsförenings historia. Många saker har inte kommit med eller inte omnämnts, t.ex. legendariska ledare som "Klackis" och Kalle Björklund och det ber jag om överseende med. Nya framgångar och nya spelare kommer säkert att förgylla Färilas framtid. När ny historia skrivs är det väl inte osannolikt att spelare som Henrik Nyman och Andreas "Lugi" Lögdahl kommer att finnas med.


Fd. ordförande Lars Bergqvist

Övrigt
Slogan
Välkomna till Färila Idrottsförening i Färila
Specialitet
Camping i Färila

Org.nr 8870000133

Län Gävleborgs län

Kommun Ljusdal

E-post farilaif@hotmail.com

Telefon 0651-23334

Hemsida http://www.farilafotboll.com

Lars-ove Mickelsson 0703-462527